Wat is een Burn-out?
In de osteopathie zien wij geregeld mensen met burn-out klachten.
Een burn-out is een aandoening waarbij iemand fysiek en emotioneel is uitgeput. Je voelt je constant vermoeid, emotioneel instabiel en je mist energie om dingen te doen. Activiteiten die je normaliter leuk vindt, kosten je energie in plaats van dat ze energie opleveren.
Een burn-out kan gepaard gaan met meerdere klachten zoals buikpijn, concentratieproblemen, duizeligheid (waaronder draaiduizelingen), geheugenverlies, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, paniekaanvallen, slaapstoornissen, stemmingswisselingen en tinnitus (oorsuizingen/piepen).
Teveel stress op het werk of in de privé-situatie kunnen leiden tot een burn-out. Gevoelige personen, met een bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme behoren tot de risicogroep.
Soms ervaart iemand alleen burn-out klachten en is aandoening van tijdelijke aard. Een intensieve burn-out kan echter langdurig zijn en vraagt soms jaren van herstel. In beide gevallen is er sprake van een disbalans in het lichaam.
Osteopathie helpt de klachten van een burn-out te verminderen.
Osteopathie is een holistische manuele geneeswijze. In plaats symptoombestrijding op losse ‘onderdelen’ in het lijf, is osteopathie gericht op herstel van het systeem als één geheel.
Bij een burn-out is er sprake van een disbalans in veelal meerdere onderdelen in het lichaam.
De osteopaat onderzoekt en behandelt alle gebieden in het lichaam waar blokkades voelbaar zijn. Blokkades van beweging, energie of doorbloeding welke fysieke ongemakken veroorzaken. De behandeling is gericht op het geven van ruimte aan weefsels zoals de organen en de zenuwen. Daardoor kan het natuurlijk evenwicht in het lichaam herstellen en gaat de energie weer stromen.
De behandeling werkt zowel biologisch als psychologisch door. Het helpt bij het verminderen van burn-out symptomen zoals angst en stress en de daarmee samenhangende fysieke klachten.
Wilt u meer informatie, kijk dan ook op website van de Burn-out Poli.
Zit burn-out tussen de Oren?
In het brein zitten allerlei gebieden die verschillende functies hebben, hieronder zal ik dit zo duidelijk mogelijk toelichten.
Als je stress ervaart op je werk of in de privé-situatie maakt het lichaam op momenten van stress de stresshormonen aan. De hypothalamus in de hersenen stuurt via de hypofyse de bijnieren aan om deze stresshormonen aan te maken en daardoor kun je op dat moment meer aan en ben je scherp.
Als na de stress een moment van ontspanning volgt, zorgt het lichaam voor een lichamelijk herstel. Deze aanmaak wordt aangestuurd door de hippocampus, het regelsysteem in de hersenen met als functie de hypothalamus af te remmen.
Blijft een moment van ontspanning steeds meer uit dan krijgt het lichaam niet de kans om de stresshormonen in het lichaam te verminderen. De weerstand van het lichaam wordt dan langdurig ondermijnt.
Normaliter wisselt het niveau van de aanwezige cortisol gedurende de dag. In de ochtend is sprake van een hoge cortisolwaarde om wakker te worden en fysieke inspanningen te kunnen doen. De waarde daalt gedurende de dag en bereikt het laagste niveau rond middernacht.
Bij stress en onvoldoende slaap blijft de cortisolwaarde in het lichaam te hoog. Het lichaam kan langere tijd zaken compenseren die de weerstand ondermijnen. Maar het systeem heeft een kritische grens en uiteindelijk raakt het lichaam uit balans, soms ernstig uit balans met alle klachten van dien.
Dit uit zich in een grote diversiteit aan stress gerelateerde klachten zoals onder andere hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.

Wat kan je thuis doen aan Burn-out klachten?
Zoveel mogelijk ontspannen is voor iemand met een burn-out van uiterst belang zodat uiteindelijk de fysieke disbalans weer kan herstellen.
Echter is door deze disbalans ontspannen voor iemand met een burn-out juist ook heel moeilijk. De wil is er wel maar het lichaam werkt niet mee.
Gaan en blijven bewegen helpt het lichaam te ontspannen.
Door beweging wordt het lichaam gestimuleerd de aanmaak van stresshormonen af te remmen.
We hebben het dan wel over licht bewegen zoals wandelen en rustig fietsen. Sporten is niet goed want dit stimuleert juist weer de aanmaak van de stresshormonen adrenaline en cortisol.
Er is nog genoeg te vinden op internet. Echter ben ik enthousiast over de kennis van Erik Scherder – Neuropsycholoog.
Hier vindt u een video van dhr. Scherder over zijn visie van stress.