Darmkrampjes is één van de meest voorkomende babykwaaltjes. Vrijwel elke baby heeft ze maar de ene baby heeft er meer last van dan de andere baby. Het is uiteraard vervelend voor de baby. En voor de jonge ouders kan het onzekerheid met zich meebrengen. Gelukkig zijn darmkrampjes bijna altijd onschuldig.
Darmkrampjes bij baby’s zijn door een osteopaat goed te behandelen. De osteopaat leert u de symptomen van darmkrampjes te herkennen en wat u er zelf aan kunt doen.
Hoe ontstaan darmkrampjes?
De voeding van de baby gaat vanuit de mond naar het maagdarmstelsel. Dit stelsel bestaat uit verschillende organen (mond – slokdarm – maag – darmen) die het voedsel zo goed mogelijk verteren. Echter bij de geboorte is het maagdarmstelstelsel veelal nog niet uitgerijpt en daardoor wordt het voedsel nog niet volledig verteerd. Dat veroorzaakt gasvorming en krampen in de darmen.
Hoe herken ik darmkrampjes?
Darmkrampjes (of buikkrampjes) zijn samentrekkingen van de spieren in de darmwand. Ze zijn erg vervelend voor een kleine baby. Ze beginnen vaak tijdens of direct na de voeding waardoor de baby hard begint te huilen en dat kan soms uren aanhouden. De baby lijkt ontroostbaar en is erg onrustig.
Baby’s met darmkrampjes strekken hun benen tijdens het huilen en trekken ze dan meteen weer in. Dat ziet eruit als trappelen. Soms lopen ze rood aan, houden ze hun ogen dicht en ballen ze hun handen tot vuisten. De buik van de baby voelt erg gespannen. Het kan zijn dat de darmen hoorbaar borrelen en dat de baby scheetjes laat. Vaak na een goede wind voelt de baby zich opgelucht. Totdat de volgende krampjes zich aandienen.
Gelukkig gaan darmkrampjes ook weer over. De piek ligt vaak tussen de leeftijd van zes weken tot vier maanden. Daarna nemen ze veelal af. De darmen zijn dan voldoende ontwikkeld en gewend aan voedsel. Over het algemeen wordt bij vier maanden met oefenhapjes gestart en dan begint het wennen aan vaster voedsel. Hierdoor kunnen de darmkrampjes weer terugkomen.
Als zeker is dat de baby alleen last heeft van darmkrampjes hoeft u niet naar de dokter te gaan. Maar bij twijfel kunt u altijd overleggen met uw huisarts of het consultatiebureau. Zij kunnen onderzoeken of er een andere oorzaak ten grondslag ligt aan het vele huilen of onrust van uw baby. En zij kunnen u verder adviseren.
Hoe ziet een osteopathische behandeling eruit?
Osteopathie is een veilige en subtiele methode. Er wordt gericht gezocht naar bewegingsverliezen die de spanningen op de darmen veroorzaken. Met behulp van milde (hand)technieken kunnen de spanningen in de buik worden gestimuleerd zich te ontspannen. Door de verbeterde mobiliteit rondom de darmen wordt het verteringsstelsel gestimuleerd beter te functioneren.
Hoe de behandeling verloopt, is afhankelijk van de klachten. Uiteraard wordt ook naar mogelijke andere bewegingsverliezen in het lichaam gekeken.
Na de behandeling informeert de osteopaat u over de achtergrond van de klachten die hij heeft gevonden. Daarnaast zou de osteopaat mogelijk adviezen kunnen geven waarmee u zelf met uw kind aan de slag kan.