In de osteopathie zien wij in de praktijk al jaren verband tussen maag- en darmklachten en rugklachten. De laatste jaren vinden wij deze bevindingen ook terug in de wetenschap.

Het maag- darmstelsel is een belangrijk systeem in ons lichaam. Het spijsverteringsstelsel haalt voedingstoffen uit voeding. Daarnaast voeren de darmen de afvalstoffen af naar de uitgang. Bij maag- en darmklachten bekijkt de osteopaat je gehele lichaam. Dit is omdat het maag- darmstelsel meer invloed heeft op het lichaam, dan je in eerste instantie zou denken.

Darmklachten en rugklachten

Het is al langer bekend dat infecties soms rugpijn kunnen veroorzaken, maar tot nu toe werd aangenomen dat dit uitzonderingen waren. Nu blijkt echter dat bij maar liefst 20 tot 40 procent van de patiënten met lage rug pijn een bacteriële infectie ten grondslag liggen aan de klachten.

Uit een deens onderzoek uit 2013 vonden de onderzoekers bij bijna de helft van de patiënten. Bovendien bleek het bij 80 procent van de patiënten met een infectie te gaan om de bacterie Propionibacterium acnes. P. acnes dringt via de bloedbaan de kern van de beschadigde wervel binnen. De onderzoekers ontdekten dat hij vanuit hier voor een pijnlijke ontsteking zorgt door in de aangrenzende, eerder nog gezonde wervels vochtophopingen te veroorzaken. Zo maakt hij de lage rugpijn dus nóg erger. Uit hun tweede onderzoek publiceerden Deense onderzoekers een vergelijkend onderzoek waarin werd aangetoond dat antibiotica effectief zijn bij patiënten met chronische rugpijn. De behandeling bestond uit een 100!-dagen durende antibioticakuur.
Maar ja, zo’n 100-dagen kuurtje neem je niet zomaar: dat kan resistentie tot gevolg hebben, en bovendien roei je ook een hoop nuttige bacteriën in je lichaam uit, zoals die in je spijsverteringsstelsel.

Nieuw orgaan in het lichaam ontdekt

In 2018 kopte alle kranten in (medische) wereld “nieuw orgaan in het lichaam ontdekt”. Het gaat om radix mesenterii (wat gewoon ook in de Grays Anatomy van begin vorige eeuw te vinden is). Het grootte verschil is dat zij er nu een duidelijk functie aan hebben kunnen toeschrijven. Coffey en zijn onderzoekers ontdekte namelijk in 2016 dat de radix mesenterii een ophangsysteem van darmpakket in de buik is. Deze structuur bevat belangrijke structuren zoals bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. Naast zijn functie als ophangsysteem is hij ook belangrijk bij het handhaven van de homeostase (balans) in het lichaam. Problemen met de radix kan lijden tot insufficiëntie van de dunne darm en/of verspreiding van ziektes. Waarom daar 2 jaar overheen is gegaan om op het nieuws te komen is mij nog een raadsel.

Verbetering van mobiliteit door osteopathie


Scheffer en zijn onderzoekers vonden in 2019 een geheel nieuw en interessante conclusie. Vanuit de kennis dat vermindering van mobiliteit van het mesenterium door spanning, irritatie of spasme invloed had op het bewegingsmechanisme van het lichaam. In hun onderzoek onderzochten zij “gezonde” mensen. De ene helft werd alleen mobiliserende technieken op de lage wervelkolom uitgevoerd, deze noemde zij de controle groep. De onderzoeksgroep ondervond dezelfde mobiliserende technieken op de lage rug, echter werden zij daarvoor behandeld aan de buikzijde door technieken om de radix mesenterii te rekken zoals osteopaten in de praktijk uitvoeren.
De resultaten uit het onderzoek bewezen dat technieken op de radix mesenterii in combinatie met mobiliserende technieken op de lage wervelkolom significante verbetering ten opzichte van het alleen mobiliseren van de wervelkolom.

De relevantie van dit onderzoek voor de osteopathie wordt aangetoond doordat het toevoegen van viscerale technieken op een standaard behandeltraject bij asymptomatische proefpersonen een significant verschil laat zien ten opzichte van een algemene fysiotherapeutische behandeltechniek. Hierdoor kan de osteopaat zijn of haar behandelmethodes onderbouwd verdedigen zonder daarbij de gangbare behandelwijze uit het oog te verliezen.

Hoe ziet een osteopathische behandeling eruit?

Osteopathie is een veilige en subtiele methode. Er wordt gericht gezocht naar bewegingsverliezen die de spanningen op de darmen veroorzaken. Met behulp van milde (hand)technieken kunnen de spanningen in de buik worden gestimuleerd zich te ontspannen. Door de verbeterde mobiliteit rondom de darmen wordt het verteringsstelsel gestimuleerd beter te functioneren.

Hoe de behandeling verloopt, is afhankelijk van de klachten. Uiteraard wordt ook naar mogelijke andere bewegingsverliezen in het lichaam gekeken.

Na de behandeling informeert de osteopaat u over de achtergrond van de klachten die hij heeft gevonden. Daarnaast zou de osteopaat mogelijk adviezen kunnen geven waarmee u zelf met uw kind aan de slag kan