Osteopathie kan helpen bij zwangerschapsklachten gedurende de zwangerschap, maar denk ook aan de periode na de bevalling. De osteopaat kan klachten zoals maagzuurklachten, rugpijn en bekkeninstabiliteit verminderen en je helpen voorbereiden op de bevalling.
Wat gebeurt er in je lichaam tijdens je zwangerschap?
Zwangerschap is een fysiologisch proces. Het lichaam van de moeder verandert volledig naarmate de baby groeit, wat uiteraard een hele grote impact heeft.
Door het groeien van het kindje en daarmee ook de baarmoeder moet het lichaam zich in zijn totaliteit aanpassen. Wanneer er blokkades of bewegingsverliezen aanwezig zijn in het lichaam wordt deze aanpassing verstoord en kunnen klachten veroorzaakt worden. Deze klachten kunnen zich zo manifesteren dat dagelijkse dingen zoals huishoudelijke taken, staan of traplopen plots heel moeilijk of onmogelijk worden.
In de osteopathie probeert de osteopaat altijd de fysiologie te herstellen en/of te stimuleren, ook tijdens je zwangerschap. Het helpt je om je lichaam in goede conditie en beweging te houden. Het lichaam van een zwangere vrouw is mobieler dan dat van een niet zwangere vrouw waardoor er met zachtere technieken hetzelfde resultaat behaald kan worden.
Door middel van zachte technieken proberen we de oorzaak van eventuele klachten weg te nemen. Het zelfhelend vermogen van het lichaam zorgt ervoor dat de klachten herstellen.
Wat kan de osteopaat voor jou betekenen
Osteopathie kan tijdens de zwangerschap helpen bij uiteenlopende klachten. Hieronder een schema van veel voorkomende klachten.
- Rugklachten
- Bekkenpijn of bekkeninstabiliteit
- Problemen rondom het middenrif
- Maagzuurklachten
- Bilklachten
- Tintelingen in de armen en benen
- Problemen met de bekkenbodem
Hoe ziet een osteopathische behandeling eruit?
Hoe de behandeling er precies uitziet is afhankelijk van de klachten.
De osteopaat zal starten met het stellen van vragen over de klachten. Er wordt ruim tijd genomen om te luisteren naar jouw klachten en voor het beantwoorden van jouw vragen.
Met zachte handbewegingen gaat de osteopaat op zoek naar de oorzaak van de klachten en probeert deze bewegingsverliezen weg te nemen. Het lichaam herstelt vervolgens vanzelf, waardoor de klachten verminderen. De technieken van de osteopaat zijn veilig voor jou en je kind.
Na de behandeling informeert de osteopaat je over de achtergrond van de klachten die hij heeft gevonden. Daarnaast zou de osteopaat mogelijk adviezen kunnen geven waarmee je zelf aan de slag kan gaan.
Gaan fysiotherapie en osteopathie samen?
Fysiotherapie en osteopathie gaan goed samen gedurende de zwangerschap. Ze streven beide hetzelfde doel na. Kortgezegd is dit: het zo optimaal begeleiden en behandelen van een cliënt wanneer een bewegingsbeperking zich voor doet.
Een fysiotherapeut richt zich voornamelijk op het bewegingsapparaat en de volgende structuren: banden, gewrichten, spieren en pezen. Een osteopaat richt zich ook op deze structuren maar heeft daarnaast kennis van de schedel, zenuwen, bloedvaten, organen en botten.
De osteopaat kijkt op holistische wijze naar het lichaam en richt zich vooral op de onderlinge relatie tussen de structuren.
Hieronder een overzicht van werkpartners waar ik graag mee samenwerk. Het is juist de samenwerking wat zorgt dat je zo optimaal mogelijk je zwangerschap doormaakt. Want zwangerschap is nou eenmaal niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Bekkenfysio-Sabine
Sabine Schoenmaeckers-Bots is een geregistreerde bekkenfysiotherapeute in Zeist. Met haar ervaring als bekkentherapeut wil zij jou zo optimaal mogelijk helpen zodat je je weer binnen afzienbare tijd de oude voelt.

Zwangerfit
ZwangerFit is een beweegcursus, bedoeld voor vrouwen die actief willen worden en/of blijven tijdens de zwangerschap. De ZwangerFit wordt gegeven door een gespecialiseerd (bekken)fysiotherapeute. Tijdens de ZwangerFit wordt de algehele conditie en spierkracht getraind. Daarbij wordt er extra aandacht besteed aan het trainen van de stabiliteit van de lage rug- en bekkenregio.