Wat is Reflux bij baby’s in de osteopathie?

In de osteopathie is reflux het terugvloeien van voeding vanuit de maag terug naar de slokdarm. De medische term is Gastro-Oesophagale reflux.

In de praktijk zien wij verschillende vormen van reflux:
– Fysiologische reflux
– A-Fysiologische reflux

Fysiologische reflux ontstaat door een nog onvolledige rotatie van de maag. Vooral bij een liggende houding,  zoals bij het slapen,  vloeit de vloeibare voeding terug.
In de loop van het eerste levensjaar ontwikkelt de sluitspier van de maag zich meestal verder en zullen in de meeste gevallen dan ook de klachten verminderen en verdwijnen.

Bij een A-fysiologische reflux wordt onderscheid gemaakt tussen een echte reflux en verborgen reflux.

Echte reflux is het terugvloeien van de voeding wat leidt tot spugen. Een ernstige vorm hiervan kan leiden tot zogenaamd ‘projectielbraken’, explosief (heftig) braken. De maaguitgang is dan dusdanig verkleind dat het eten niet doorstroomt naar de darmen maar met een flinke kracht eruit wordt gespuugd.

Bij een verborgen reflux stroomt de maaginhoud ook terug omhoog maar tot in de keel en spuugt de baby niet.

In beide gevallen kan er irritatie van de slokdarm optreden.

Hoe ontstaat Reflux?

Voedsel dat via de mond het lichaam binnenkomt, passeert steeds een poort op weg naar een volgend spijsverteringsorgaan (mond – slokdarm – maag – darmen). Deze poorten zijn kringspieren die sphincters worden genoemd.

Wanneer de poort van de maagingang nog onvoldoende gerijpt is, kan voedsel gemakkelijk terugvloeien, vooral wanneer de baby ligt.

Ook kan de maaguitgang teveel gespannen zijn waardoor er geen doorstroom naar de darmen mogelijk is. Deze spanning kan ontstaan wanneer de darmen van de baby nog niet voldoende werken en kan leiden tot een opstopping in het spijsverteringssysteem. De baby heeft dan ook darmkrampjes.

Bij reflux treedt er irritatie op van de slokdarm. Deze irritatie gaat vaak gepaard met huilen en leidt tot slaapproblemen.
Vanwege de terugvloei  van voeding kan de baby zich verslikken en is daardoor gevoelig voor het ontwikkelen van longproblemen zoals bronchitis.

Osteopathie helpt de klachten van reflux te verminderen.

Osteopathie is een veilige en subtiele methode. Met behulp van milde (hand)technieken kunnen de kringspieren van de maag worden gestimuleerd zich te ontspannen. Ook kunnen de darmen worden gestimuleerd beter te functioneren.

Hierdoor wordt de mobiliteit van de maag en de omliggende organen vergroot.

Hoe de behandeling verloopt, is afhankelijk van de klachten. Uiteraard wordt ook naar mogelijke andere blokkades in het lichaam gekeken.

Wilt u meer informatie over reflux bij baby’s?  Kijk dan ook eens op website van de Maag Lever Darm Stichting.