Soms wordt een baby geboren met een te korte tongriem en/of lipbandje. Daarvan kan de baby last hebben bij het drinken aan de borst of uit de fles. Na verloop van tijd kan een baby zich zelfs een verkeerde drinktechniek aanmeten wat leidt tot extra spierspanning rondom de hals en nek.

In de meeste gevallen wordt er dan voor gekozen het te korte tongriempje en/of lipbandje te behandelen door een ervaren arts. Een osteopaat kan aanvullend op deze ingreep helpen bij het verlagen van de spierspanning rondom de hals en nek van de baby. Een dergelijke behandeling biedt de baby direct verlichting.

Wat is een korte tongriem en lipbandje?

Steeds vaker worden er kindjes met korte tongriempjes en strakke lipbandjes gediagnosticeerd. De tongriem is het velletje waarmee de tong vastzit aan de bodem van de mond. De tong heeft een v-vorm als dit velletje te kort is. Daarmee wordt de beweging van de bovenlip beperkt wat spanning kan geven rondom de hals en de nek.

Een te kort lipbandje is wanneer de beweging van de bovenlip beperkt wordt. Ook dit kan te kort zijn.
De ‘ideale’ hap aan de borst een hap is met een uitgekrulde bovenlip zonder spanning, bij een te korte lipbandje zie je een minder uitgekrulde lip.

Is een ingreep altijd nodig bij een korte tongriem en lipbandje?

Er zijn genoeg voorbeelden van baby’s, maar ook van volwassenen, die een te korte tongriem hebben en hier prima mee kunnen functioneren. Ook bij de lipband bepaalt niet de alleen anatomie/lengte of een lipband strak is, maar vooral het functioneren van de lip tijdens borstvoeding. Elk geval moet op individuele basis worden beoordeeld. Bij twijfel kunt u altijd overleggen met uw huisarts, het consultatiebureau of met de lactatiekundige.

Een osteopaat kijkt verder dan de eventuele tekortkomen aan de tongriem of het lipbandje of bij borstvoedingsproblemen. Er kunnen immers meer oorzaken ten grondslag liggen aan problemen tijdens of na het drinken. Denk daarbij aan spanning in de hals of een bewegingsbeperking van de nek.

Wanneer de drinkproblemen aanhouden denk dan ook eens aan logopedisten.
Pre-verbale logopedisten zijn gespecialiseerd in de behandeling van baby’s en (jonge) kinderen met eet- en drinkproblemen. De behandeling is gericht op het verbeteren van de mondmotoriek en het gevoel in het mondgebied. 



Toch kunnen er klachten blijven!

Wanneer door een deskundige arts na uitvoerig mondonderzoek en functioneel onderzoek tongriem of lipband als strak wordt beoordeeld én er sprake is van een beperking bij het voeden én het probleem niet door een andere
voedingspositie verholpen kan worden, dan dient een ervaren behandelaar deze op een veilige en verantwoorde manier chirurgisch te verhelpen.
De ingreep wordt gezien als een veilige chirurgische behandeling waarbij geen complicaties bekend zijn bij baby’s of jonge kinderen. Bron

Kan ik zelf wat doen na de ingreep van de tongriem of lipbandje ?

Na de behandeling is enige nazorg van belang om de kansen op succesvolle afloop te vergroten.
Meestal krijg je duidelijke instructies mee vanuit de kliniek waarbij de ingreep is uitgevoerd.

Als een ingreep toch nodig is, wat kan een osteopaat dan aanvullend betekenen

Doordat een tongriem en/of een lipbandje te kort is ontwikkelt een baby makkelijk een andere drinktechniek. Dit kan een ongewone spierspanning met zich mee brengen. Met name bij spieren rondom de hals en de nek. Deze spanning verdwijnt niet direct na een ingreep.

De osteopaat kan helpen bij een verder herstel door het betrokken gebied te controleren en onderdelen losser te maken. Dit bevordert het herstel van de baby en helpt de baby een optimale drinktechniek aan te nemen

Hoe ziet een osteopathische behandeling eruit?

Osteopathie is een veilige en subtiele methode. Op een rustige en ontspannen wijze wordt je kind onderzocht en behandeld. Er wordt gezocht naar bewegingsverliezen in het lichaam. Eventuele spanning en verkramping worden weggenomen. De osteopaat brengt ontspanning in het lijf. Het lichaam van je kind herstelt daarna zelf verder en de klachten verminderen.

Hoe de behandeling verloopt, is afhankelijk van de klachten. Uiteraard wordt ook naar mogelijke andere bewegingsverliezen in het lichaam gekeken.

Na de behandeling informeert de osteopaat u over de achtergrond van de klachten die hij heeft gevonden. Daarnaast zou de osteopaat mogelijk adviezen kunnen geven waarmee u zelf met uw kind aan de slag kan.