Sommige baby’s hebben een te korte tongriem en/of lipbandje. Hierdoor kan de baby moeite hebben met drinken aan de borst of uit de fles. In de meeste gevallen wordt er dan voor gekozen het te korte tongriempje en/of lipbandje te behandelen door een ervaren arts.

Als je baby bij ons komt na een ingreep van de tongriem of het lipbandje, dan kunnen wij een helpende hand bieden bij het verlagen van de spierspanning rondom de hals en nek.

Wat is een korte tongriem en lipbandje?

Steeds vaker worden er kindjes met korte tongriempjes en strakke lipbandjes gediagnosticeerd. De tongriem is een velletje waarmee je tong vastzit aan de bodem van de mond: je kunt hem zelf zien als je je tong optilt. Als dit tongriempje te kort is, is het moeilijk je tong uit te steken of op te tillen zonder problemen. De vorm van de tong als je hem optilt of uitsteekt is dan een v-vorm. Het riempje zit dan te strak vast aan de bodem van de mond.

Een te kort lipbandje is wanneer de beweging van de bovenlip beperkt wordt.
De ‘ideale’ hap aan de borst een hap is met een uitgekrulde bovenlip zonder spanning.

Is een ingreep altijd nodig bij een korte tongriem en lipbandje?

Er zijn genoeg voorbeelden van baby’s, maar ook van volwassenen, die een te korte tongriem hebben en hier prima mee kunnen functioneren. Ook bij de lipband bepaalt niet de alleen anatomie/lengte of een lipband strak is, maar vooral het functioneren van de lip tijdens borstvoeding. Elk geval moet op individuele basis worden beoordeeld. Bij twijfel kunt u altijd overleggen met uw huisarts, het consultatiebureau of met de lactatiekundige.

Als osteopaat kijken wij verder dan alleen naar het tongriempje en lipbandje. Er kan veel meer aan de hand zijn waarom er problemen ontstaan tijdens of na het drinken. Denk bijvoorbeeld aan spanning op de hals, of een bewegingsbeperking van de nek. Oefeningen gericht op het losmaken van weefsel is vaak voldoende om drinkproblemen te verbeteren.

Wanneer de drinkproblemen aanhouden denk dan ook eens aan logopedisten.
Pre-verbale logopedisten zijn gespecialiseerd in de behandeling van baby’s en (jonge) kinderen met eet- en drinkproblemen. De behandeling is gericht op het verbeteren van de mondmotoriek en het gevoel in het mondgebied. 

Toch kunnen er klachten blijven!

Wanneer door een deskundige arts na uitvoerig mondonderzoek en functioneel onderzoek tongriem of lipband als strak wordt beoordeeld én er sprake is van een beperking bij het voeden én het probleem niet door een andere
voedingspositie verholpen kan worden, dan dient een ervaren behandelaar deze op een veilige en verantwoorde manier chirurgisch te verhelpen.
De ingreep wordt gezien als een veilige chirurgische behandeling waarbij geen complicaties bekend zijn bij baby’s of jonge kinderen. Bron

Kan ik zelf wat doen na de ingreep van de tongriem of lipbandje ?

Na de behandeling is enige nazorg van belang om de kansen op succesvolle afloop te vergroten.
Meestal krijg je duidelijke instructies mee vanuit de kliniek waarbij de ingreep is uitgevoerd.

Wat kan de osteopaat na een ingreep betekenen?

Als je baby na een ingreep van de tongriem of het lipbandje komt, dan kunnen wij een helpende hand bieden bij het verlagen van de spierspanning. Vanwege het vastzitten van de tongriem of het lipbandje hebben de kinderen vaak een andere drinktechniek ontwikkeld, waardoor enkele spieren te strak hebben gestaan. Deze spieren zijn vaak rondom de hals en de nek. Deze spanning is niet direct verdwenen na de ingreep.

De osteopaat helpt hierbij in het herstel om alles te controleren en los te maken wanneer dat nodig is.
Daarnaast helpen wij met het doornemen van de instructies die je hebt gekregen vanuit de kliniek waarbij de ingreep is uitgevoerd.

Hoe ziet een osteopathische behandeling eruit?

Osteopathie is een veilige en subtiele methode. Op een rustige en ontspannen wijze wordt je kind onderzocht en behandeld. Er wordt gezocht naar bewegingsverliezen in het lichaam. Eventuele spanning en verkramping worden weggenomen. De osteopaat brengt ontspanning in het lijf. Het lichaam van je kind herstelt daarna zelf verder en de klachten verminderen.

Hoe de behandeling verloopt, is afhankelijk van de klachten. Uiteraard wordt ook naar mogelijke andere bewegingsverliezen in het lichaam gekeken.

Na de behandeling informeert de osteopaat u over de achtergrond van de klachten die hij heeft gevonden. Daarnaast zou de osteopaat mogelijk adviezen kunnen geven waarmee u zelf met uw kind aan de slag kan.